58 CL Cam Kavanoz, 34 CL Cam Kavanoz
Kuru dutun sulandırılması sonucu elde edilen şıranın filtrasyon, pastörizasyon ve son olarak evaporasyon ünitesinden geçirilerek 70-72 brix ile yoğunlaştırılmasıyla elde edilen üründür. Kalsiyum, vitamin, mineral yönüyle zengin olup, enerji kaynağıdır. Yoğun demir içermesi nedeniyle kan yapıcı özelliği yüksektir
Saklama Koşulları
Ambalaj açıldıktan sonra buzdolabında, ağız kapalı olarak +4 °C’de muhafaza edilmeli ve 2 ayda tüketilmelidir. Raf ömürü 2 yıldır.
Pekmezin Besin İçeriği ve İnsan Sağlığına Sağladığı Faydalar
Pekmez de kuru üzüm gibi yoğun şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca yoğun mineral içermektedir. Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum gereksiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir.
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur, insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarlarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.
Pekmezin bileşimi ve besin öğeleri gereksenimi karşılama yüzdeleri(100 g’da):